Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/4417
Назва: Роль високотоксигенних CagA- та VacA-штамів Helicobacter pylori у канцерогенезі шлунка. Огляд літератури
Автори: Нікуліна, Л. М.
Соловйова, Г. А.
Ключові слова: Helicobacter pylori
рак шлунка
атрофія
кишкова метаплазія
CagA
VacA
резистентність до кларитроміцину
Дата публікації: 2022
Видавництво: ТОВ "ВІТ-А-ПОЛ"
Бібліографічний опис: Нікуліна Л. М., Соловйова Г. А. Роль високотоксигенних CagA- та VacA-штамів Helicobacter pylori у канцерогенезі шлунка. Огляд літератури. Сучасна гастроентерологія. 2022. № 3–4. C. 42–49.
Короткий огляд (реферат): Рак шлунка посідає 4-те місце серед причин смерті від онкологічних захворювань у світі. До чинників ризику раку шлунка відносять генетичну схильність, зловживання алкоголем, тютюнокуріння, низький соціально-економічний рівень, особливості харчування, вірус Епштейна—Барр та інфекцію Helicobacter pylori. Бактерія H. pylori — єдиний статистично доведений чинник ризику раку шлунка. Останній розвивається у менше ніж 3 % пацієнтів, інфікованих H. pylori, що свідчить про унікальний спосіб взаємодії між імунною відповіддю господаря та факторами вірулентності H. pylori, що відіграє важливу роль у виникненні та прогресуванні патологічного процесу в слизовій оболонці шлунка. Експресія онкогенного білка, асоційованого з цитотоксином, гена A (CagA), цитотоксину A (VacA), який спричиняє утворення вакуолей в епітеліоцитах слизової оболонки шлунка, і зовнішнього запального білка має важливе значення для патогенезу. Розглянуто взаємозв’язки між чинниками вірулентності H. pylori та господарем, що необхідно для кращого розуміння патогенезу та профілактики канцерогенезу. Стратегією профілактики раку шлунка є ерадикаційна терапія, яка ускладнюється ростом резистентності до антимікробних препаратів. Лише незначну кількість праць присвячено вивченню впливу факторів патогенності H. pylori (CagA+ і VacA+) на розвиток атрофії, кишкової метаплазії та дисплазії. У літературі мало даних про відмінність за антибіотикорезистентністю між високотоксигенними і нетоксигенними штамами H. pylori. Мета роботи — представити сучасні дані про вплив високотоксигенних CagA+- і VacA+-штамів H. pylori на процеси канцерогенезу шлунка та визначити їхню роль у резистентності до кларитроміцину. Вивчення зв’язку високотоксигенних штамів CagA та VacA з клінічними і морфологічними виявами гастриту і антибіотикорезистентністю дасть змогу запобігти прогресуванню передракових змін та використовувати ефективну тактику лікування.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/4417
ISSN: 1727-5725 (Print)
2521-649X (Online)
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
СГ_2022_3-4_42-49.pdf.pdf217,25 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.