Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/1655
Назва: Класифікація законодавства у сфері охорони здоров’я
Автори: Демченко, І. С.
Ключові слова: охорона здоров'я
систематизація законодавства
класифікація законодавства
державна політика
Дата публікації: гру-2019
Видавництво: Видавничий дім "Гельветика"
Бібліографічний опис: Демченко І.С. Класифікація законодавства у сфері охорони здоров’я. Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. Серія: Юридичні науки. 2019. Том 30 (69) № 6. С.7-13.
Короткий огляд (реферат): У статті розглядається питання класифікації законодавства у сфері охорони здоров’я. Аналізується зміст поняття охорони здоров’я. Здійснений аналіз та визначено причини, через які ускладнюється класифікація законодавства у сфері охорони здоров’я. До таких причин відносяться: комплексність правового регулювання сфери охорони здоров’я; відсутність чіткої державної політики у сфері охорони здоров’я та відповідної стратегії її впровадження; розрізненість та суперечливість діючого законодавства у сфері охорони здоров’я, а інколи – фактично, відсутність правового регулювання ряду відносин. Класифікація законодавства у сфері охорони здоров’я ускладняється через об’єктивні (насамперед, комплексний характер відносин у сфері охорони здоров’я) та через суб’єктивні (відсутність стратегічних документів, які б слугували основою для розвитку та вдосконалення законодавства у сфері охорони здоров’я) причини. Досліджується класифікація законодавства у сфері охорони здоров’я за різними підставами. Такими підставами є: класифікація за ієрархією системи нормативних актів; за предметом правового регулювання; за інститутами; за характером правового регулювання; за блоками класифікатору галузей законодавства України; за територією дії; за рівнями правового регулювання; класифікація з урахуванням право-інтеграційних процесів, включаючи євроінтеграційний аспект. Проведене дослідження різних підстав класифікації може стати основою для подальшої кодифікації законодавства у сфері охорони здоров’я: або для розробки нового закону – Медичного кодексу України, або для удосконалення діючого кодифікованого акту – Основ законодавства України про охорону здоров’я. Аналізуються положення документів Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо складових елементів системи охорони здоров’я. Система охорони здоров’я має базується на шести компонентах: медична допомога та медичні послуги, трудові ресурси охорони здоров’я, інформаційні системи охорони здоров’я, фінансування системи охорони здоров’я, доступ до основних лікарських засобів та медичних виробів, лідерство та управління. Класифікація законодавства у сфері охорони здоров’я за такого підходу може слугувати основою для розроблення та впровадження засад національної стратегії охорони здоров’я, стратегії розвитку медичної галузі та інших стратегічних та програмних документів. Ключові слова: охорона здоров’я; систематизація законодавства; класифікація законодавства; державна політика; реформування.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://www.juris.vernadskyjournals.in.ua/journals/2019/6_2019/4.pdf
http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/1655
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри судової медицини та медичного права

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
DemchenkoKlasifikatsiyaZakonodavstvauSferiOhoronyZdorovya.pdf283,4 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.