Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7909
Назва: До питання становлення та функціонування структур Української греко-католицької церкви в Криму у 1991–2022 рр
Автори: Божук, А. О.
Іванець, А.
Ключові слова: Крим; релігія; церква; кримські українці; греко-католики; Католицька церква; Українська греко-католицька церква.
Дата публікації: 2022
Короткий огляд (реферат): Дослідження присвячене аналізу процесів становлення та розвитку, а також поточного стану структур Української греко-католицької церкви (УГКЦ) на території Ав тономної Республіки Крим і міста Севастополя у період з 1991 (відновлення незалежності України) по 2022 рік. УГКЦ наразі є однією з трьох найбільших християнських релігійних ор ганізацій в Україні. Незважаючи на відносно невелику чисельність на території Кримського півострова, її парафії у регіоні відіграють особливу роль у питанні збереження української ідентичності, починаючи з кінця ХХ ст.; відтак розбудова релігійних структур є важливим аспектом консолідації громади етнічних українців Криму, яка є другою за чисельністю етніч ною спільнотою АР Крим і м. Севастополя. Перша громада УГКЦ на території Кримського півострова була зареєстрована в серпні 1991 р. як частина Києво-Вишгородського екзархату. Становлення та розвиток структур УГКЦ в Криму навіть в умовах незалежності України відбувалися у складних обставинах через організаційні труднощі, а також через протидію органів влади та громадських об’єднань, налаштованих проти діяльності УГКЦ. Відповід но головними проблемами парафій були ненадання земельних ділянок під будівництво хра мів, відсутність культових споруд та штучні перешкоди їхньому спорудженню. Після подій т. зв. «кримської весни» 2014 року громада українців Криму стала дискримінованою етнічною спільнотою, що перебуває під загрозою асиміляції. Становище Кримського екзархату УГКЦ погіршилося: майже всі священики та частина вірян були змушені залишити Крим через тиск на українську громаду півострова. Парафії регіону пройшли вимушену «перереєстра цію» як «екзархат Католицької церкви візантійського обряду», який безпосередньо підлягає Святому Престолові, однак ці структури надалі зазнають тиску в умовах відсутності влас них інформаційних ресурсів. Крім цього, релігійні громади УГКЦ в Криму мають проблеми катастрофічного браку священнослужителів та подальшого відпливу парафіян молодого та середнього віку, що може спричинити їхню стагнацію та повільний занепад аж до зникнення. Аналітичні розвідки та наукові статті, присвячені становищу греко-католицьких громад Криму, практично відсутні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7909
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри мовної підготовки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
До_питання_становлення_та_функціонування_УГКЦ_в_Криму.pdf163,65 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.