Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7622
Назва: Оцінка показників якості життя в дітей шкільного віку, хворих на артеріальну гіпертензію та ожиріння
Автори: Марушко, Ю. В.
Костинська, Н. Г.
Гищак, Т. В.
Ключові слова: якість життя
ожиріння
артеріальна гіпертензія
діти
Дата публікації: 2023
Видавництво: Сучасна педіатрія. Україна
Бібліографічний опис: Марушко ЮВ, Костинська НГ, Гищак ТВ. (2023). Оцінка показників якості життя в дітей шкільного віку, хворих на артеріальну гіпертензію та ожиріння. Сучасна педіатрія. Україна. 2(130): 50-59. doi 10.15574/SP.2023.130.50.
Серія/номер: Сучасна педіатрія. Україна;№2 (130)
Короткий огляд (реферат): Невпинне зростання поширеності ожиріння, артеріальної гіпертензії (АГ) та їхньої коморбідності серед дітей та дорослих потребує додаткових наукових досліджень щодо виявлення особливостей поєднаного перебігу цих захворювань, можливих шляхів удосконалення лікувальних і профілактичних заходів у пацієнтів різних вікових груп. Мета – проаналізувати показники якості життя (ЯЖ) у дітей шкільного віку, хворих на АГ та ожиріння, для подальшого удосконалення лікувальних і реабілітаційних заходів. Матеріали та методи. Обстежено 95 школярів віком від 9 до 18 років. Обстежених поділено на 4 групи: група 1 – діти з нормальним артеріальним тиском (АТ) і нормальною масою тіла (МТ); група 2 – пацієнти з АГ і нормальною МТ; група 3 – із нормальним АТ та ожирінням; група 4 – діти з АГ та ожирінням. Усім дітям визначено ЯЖ за допомогою української версії опитувальника «Pediatric Quality of Life Inventory 4.0». Також визначено частоту виникнення окремих скарг та деякі особливості життя дітей у досліджуваних групах за допомогою розробленої нами анкети. Статистичну обробку отриманих результатів виконано за допомогою програм «MedStat v 5.2» (Лях Ю.Є., Гур’янов В.Г.) та «EZR v 1.35» (Saitama Medical Centre, Jichi Medical University, Saitama Japan, 2017). Результати та висновки. Показники ЯЖ в пацієнтів з ожирінням і АГ були достовірно нижчими (p<0,05), ніж у групі здорових дітей. Найнижчі показники ЯЖ спостерігалися в групі 4, які були достовірно нижчими (p<0,005) порівняно з цими ж показниками в групах 2 і 3. У пацієнтів з АГ достовірно частіше (p<0,05) спостерігалися скарги на головний біль і запаморочення порівняно з групою 1. У пацієнтів з ожирінням достовірно частіше (p<0,05) зустрічалися скарги на серцебиття за незначного фізичного навантаження порівняно зі здоровими дітьми. У пацієнтів групи 4 скарги на головний біль, запаморочення, серцебиття за незначного фізичного навантаження достовірно частіше зустрічалися порівняно з групою 1 (p<0,05), а запаморочення – частіше, ніж у дітей групи 3 (p<0,05). За даними анкетування, 44,7% дітей з ожирінням оцінювали свою масу тіла як нормальну і не вважали за доцільне змінювати спосіб життя. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом усіх зазначених у роботі установ. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків, дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7622
ISSN: 2663-7553
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри педіатрії післядипломної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
08-1.pdf291,4 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.