Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7616
Назва: Практичні аспекти викладання неонатології студентам медико-психологічного факультету
Автори: Писарєв, А. О.
Марушко, Ю. В.
Ключові слова: неонатологія
медична психологія
медична травма
новонароджений
медико-психологічна допомога
Дата публікації: 2023
Видавництво: Сучасна педіатрія. Україна
Бібліографічний опис: Писарєв АО, Марушко ЮВ. (2023). Практичні аспекти викладання неонатології студентам медико-психологічного факультету. Сучасна педіатрія. Україна. 2(130): 121-126. doi 10.15574/SP.2023.130.121.
Серія/номер: Сучасна педіатрія. Україна;№2 (130)
Короткий огляд (реферат): Мета – висвітлити основні аспекти у викладанні курсу неонатології студентам медико-психологічного факультету (МПФ). Наведено основні принципи навчання в дистанційних умовах – проблемність, інтерактивність і орієнтація на особистісний розвиток. Описано переваги проблемного навчання, яке допомагає розвинути в студентів клінічне мислення, сформувати вміння прогнозувати виникнення психологічних проблем, а також розробити оптимальну тактику в спілкуванні з батьками та медичним персоналом. Для викладання циклу неонатології студентам МПФ особливо наголошено на окремих патологічних станах у новонароджених дітей, при яких особливо необхідний психологічний супровід родин. Підкреслено потребу в наданні комплексної медико-психологічної допомоги матерям, ефективність якої базується на ключових фахових компетентностях і глибоких клінічних знаннях. Зроблено акцент на тому, що в процесі навчання на циклі неонатології студенти МПФ повинні зрозуміти власну особливу роль у запобіганні медичному стресу та медичній травмі як у дитини, так і в батьків, оскільки середовище інтенсивної неонатології містить численні фактори стресу через надмірну сенсорну стимуляцію, такі як світло, звук і біль, які суперечать вимогам розвитку мозку новонародженої дитини, особливо при передчасному народженні. Саме тому висвітлено важливість надання повної інформації батькам стосовно ролі кожного члена команди фахівців в організації лікування та догляду за дитиною, а також необхідність застосування розвивального догляду, який відповідає потребам раннього розвитку недоношеної дитини. Також визначено роль майбутнього медичного психолога в наданні допомоги батькам при перинатальній втраті. Ця проблема стосується багатьох сімей, більшість з яких переживають втрату часто наодинці без належної підтримки та допомоги. Проблема перинатальних втрат та відновлення матерів і родин після них – це компетенція саме медичних психологів. Додатково окреслено вимоги до викладача – індивідуальна підготовка якісного контенту заняття, яка може потребувати додаткового часу, але залучення самих студентів до підготовки необхідних матеріалів ще більше підвищить інтерактивність навчального процесу. Розібрано можливості застосування новітніх освітніх технологій: «кейс-технології» у малих групах, «ділові (рольові) ігри», перевернуто аудиторний підхід. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7616
ISSN: 2663-7553
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри педіатрії післядипломної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
18-1.pdf240,14 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.