Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/746
Назва: Hygienic substantiation of calculating models for prognosis of toxicity of different classes insecticides (first part)
Автори: Antonenko, A.
Vavrinevych, O.
Omelchuk, S.
Shpak, B.
Ключові слова: інсектицид
токсикологія
розрахункові моделі
рівняння регресії
Дата публікації: 2019
Серія/номер: Медичні перспективи;2019. – Том XХIV. – № 3. – С. 106–112
Короткий огляд (реферат): Ця робота є першою частиною нашого дослідження з розробки альтернативних експериментальних математичних моделей для прогнозування токсичності інсектицидів. На першому етапі будуть проведені розрахунки і запропоновані найбільш надійні моделі. На другому - буде проведений статистичний аналіз і порівняльна оцінка токсикометричних параметрів, отриманих експериментально і розрахованих за пропонованими рівняннями. Метою дослідження було наукове обґрунтування розрахункових моделей прогнозування токсичності інсектицидів різних класів. Матеріали і методи. Дані про фізико-хімічні властивості та токсикометричні параметри фунгіцидів взяті з бази даних пестицидів PPDB. Для аналізу були обрані інсектициди наступних хімічних класів: похідні тетрамової і тетронової кислот, бензоїлсечовини, карбамати, неонікотиноїди, піретроїди, фосфорорганічні сполуки, авермектини. Результати і обговорення. Встановлено, що існує достовірний прямий кореляційний зв'язок між NO(A)EL в хронічному експерименті усіх інсектицидів, середньосмертельними дозами при пероральному надходженні (ЛД50 per os) піритоїдів і неонікотиноїдів і молекулярною масою. Існує достовірний негативний кореляційний зв'язок між параметрами токсикометрії всіх інсектицидів та їх окремих груп (піритоїди, неонікотиноїди, фосфорорганічні сполуки) і температурою плавлення та коефіцієнтом розподілу октанол-вода, log Po/w. Висновок. Доведено, що запропоновані розрахункові моделі для прогнозування небезпеки інсектицидів є адекватними за критерієм Фішера, а коефіцієнти рівнянь регресії є надійними за критерієм Стьюдента.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/746
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри гігієни та екології №1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
46.pdf288,86 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.