Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7383
Назва: Психологічні особливості ставлення батьків до дітей шкільного віку та їх вплив на формуваннязахворювань системи травлення.
Автори: Руденко, С. А.
Киричук, В. О.
Пінчук, Н. О.
Ключові слова: батьківське ставлення
тип батьківського ставлення
гіперопіка
здоров’я дитини
захворювання системи травлення у дітей
медико-психолого-педагогічний супровід дитини
проєктно-модульна система «Універсал- on-line»
Дата публікації: 2022
Видавництво: Київський журнал сучасної психології та психотерапії
Серія/номер: Київський журнал сучасної психології та психотерапії;Том 13, випуск 2
Короткий огляд (реферат): У статті наведено результати емпіричного дослідження особливостей впливу ставлення батьків на формування здоров’я та тенденцій до становлення захворювань системи травлення у дітей шкільного віку. Дослідження було проведено на когорті школярів освітніх закладів міста Києва та міста Луцька на вибірці із 1100 дітей шкільного віку молодших, середніх і старших класів. Особливості впливу батьківського ставлення на формування здоров’я дитини вивчалось через визначення формування груп домінантних психотипів, зокрема: прийняття – відчуження дитини у сім’ї, встановлення характеру соціальної бажаності дитини в родині, реалізації стану гіперопіки родини щодо дитини, авторитарного стилю спілкування родини з дитиною та приниження індивідуальних особливостей особистості дитини. У результаті дослідження встановлено вплив гіперопіки на формування захворювань системи травлення. Акцентовано увагу на тому, що наслідком реалізації негативного комплексного впливу родини у разі несвоєчасного виявлення може стати формування неадекватного образу хвороби дитини та захворювання системи травлення. Констатовано, що для профілактики реалізації негативного впливу ставлення батьків на формування здоров’я дитини необхідні спільні зусилля лікарів, психологів та педагогів через створення спільних проектів профілактики й реабілітації щодо кожної дитини. Презентовано діючий варіант проєктно-модульної системи «Universal-on line», що забезпечує можливість комплексного, медико-психолого-педагогічного супроводу дитини в інтерактивному режимі. Після проведення діагностики щодо визначення характеру впливу ставлення батьків на дитину відповідні фахівці за допомогою «Universal-on-line» отримають алгоритм дії відповідно свого профілю.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7383
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри педіатрії післядипломної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ст.3.pdf440,03 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.