Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7372
Назва: Ідентифікація пацієнтів із ризиком дефіциту вітаміну D при ювенільному ідіопатичному артриті
Автори: Муквіч, О. М.
Омельченко, Л. І.
Дудка, І. В.
Бельська, О. М.
Вдовіна, Н. М.
Мацюк, Н. Б.
Мацкевич, А. М.
Людвік, Т. А.
Ісмакаєва, Д. Л.
Ключові слова: діти
ювенільний ідіопатичний артрит
вітамін D
опитувальник
Дата публікації: 2021
Видавництво: Здоров’я дитини
Бібліографічний опис: Муквіч, О. М., Омельченко, Л. І., Дудка, І. В., Бельська, О. А., Вдовіна, Н. М., Мацюк, Н. Б., ... & Ісмакаєва, Д. Л. (2021). Ідентифікація пацієнтів із ризиком дефіциту вітаміну D при ювенільному ідіопатичному артриті.
Серія/номер: Здоров’я дитини;Vol. 16 №6
Короткий огляд (реферат): Мета: визначити фактори ризику зниження забезпеченості вітаміном D (ВD) у хворих на юве нільний ідіопатичний артрит (ЮІА) і розробити опитувальник для швидкої ідентифікації дітей, які потре бують моніторування концентрації 25OHD у крові. Матеріали та методи. Проведено клініко-лабораторне обстеження 78 дітей віком 2–17 років з ЮІА. Застосовані загальноклінічні, біохімічні, статистичні методи та стандартизований критеріальний метод тестування. Результати. Установлені найбільш несприятливі фактори ризику зниження забезпеченості організму ВD у дітей з ЮІА, розроблений опитувальник, за допо могою якого можливо виявляти осіб, які мають високий дефіцит ВD. Фактори ризику оцінено в балах. При анкетуванні хворих на ЮІА визначена загальна кількість балів, отриманих кожним пацієнтом. У дітей, які під час тестування отримали більше ніж 264 бали, лабораторно підтверджені недостатність або дефіцит ВD. Створено електронну версію опитувальника в онлайн-сервісі для проведення дистанційного тестування з можливістю переглядати результати по кожному респонденту окремо та визначати пацієнтів із високим ризиком дефіциту вітаміну D. Опитувальник також дозволяє відокремити групи пацієнтів із ризиком недо статності ВD для подальшого моніторування концентрації 25OHD у сироватці крові, що є корисним у клініч ній практиці дитячого ревматолога, педіатра та сімейного лікаря. Висновки. У пацієнтів з ЮІА необхідним є визначення факторів ризику зниження забезпеченості організму ВD для ідентифікації індивідуумів, які по требують встановлення його концентрації в крові з подальшим моніторуванням. Розроблений опитувальник дозволяє зібрати інформацію про ризики розвитку недостатності ВD, оцінити їх та визначити базову когор ту пацієнтів для проведення лабораторних досліджень і вирішення питання про доцільність призначення їм препаратів вітаміну D.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7372
ISSN: 2224-0551
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри педіатрії післядипломної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1465-Article Text-753-1-10-20220105.pdf281,48 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.