Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7282
Назва: Рекурентні респіраторні захворювання та стан гуморального імунітету у дітей дошкільного віку.
Автори: Волошин, О. М.
Марушко, Ю. В.
Донцова, К. М.
Ключові слова: діти дошкільного віку
рекурентні респіраторні інфекції
сироваткові імуноглобуліни
недиференційована дисплазія сполучної тканини
Дата публікації: 2020
Видавництво: Eastern Ukrainian Medical Journal
Бібліографічний опис: Волошин, О. М., Марушко, Ю. В., & Донцова, К. М. (2020). Рекурентні респіраторні захворювання та стан гуморального імунітету у дітей дошкільного віку.
Серія/номер: Eastern Ukrainian Medical Journal;№8 (4)
Короткий огляд (реферат): Вступ. Натепер гострі респіраторні інфекції (ГРІ) у дітей вва жаються, без сумніву, найбільш актуальною проблемою педіатрич ної практики. Важливо відзначити, що вікові особливості імунної системи у дітей дошкільного віку визначають їх вищу чутливість до інфекцій і менш диференційовану відповідь на інфекційний процес порівняно з дітьми старшого віку та дорослими особами. Мета дослідження полягала у визначенні найбільш значущих чинників, що мають тісний зв’язок з рівнем сироваткових імуноглобулінів (Ig) у дітей дошкільного віку на тлі чергової ГРІ. Матеріали і методи. Здійснене обстеження 88 дітей (42 хлопчики та 46 дівчаток) віком 1–4 роки, які знаходилися на стаціонарно му лікуванні з приводу наявності у них ГРІ. У кожної дитини роз раховувалися два показники рекурентності ГРІ (інфекційний індекс та індекс резистентності), два інтегральні антропометричні показники (індекс маси тіла та індекс Вервека), а також інтегральний показник доліхостеномелії, що використовується як маркер вираженості зовнішніх ознак недиференційованої дисплазії сполучної тканини. Визначалась також кількість лейкоцитів і лімфоцитів у крові. Крім того, проводилося визначення сироваткової концентрації Ig A, M, G та E з використанням імуноферментного аналізу. Статистична обробка отриманого первинного цифрового матеріалу здійснювалась за допомогою ліцензійної програми IBM SPSS Statistics 26. При цьому були використані лише методи непараметричної статистики. Дискусія. Проведений кореляційний аналіз виявляє численні і різноспрямовані взаємозалежності між вивченими Ig, а також їх зв’язки з окремими дослідженими клінічними показниками. Майже завжди кореляція має слабку або навіть дуже слабку тісноту, проте її статистична вірогідність забезпечується достатньо великою кількістю одиниць спостереження. Цілком природно, що показники рекурентності ГРІ у обстежених дітей можуть бути тільки частково пов’язаними зі станом їх гуморального імунітету. Висновки. Таким чином, найчастіше серед обстежених дітей дошкільного віку виявляються фізіологічні значення сироваткової концентрації Ig A, M та G. Наявність низки статистично значущих різноспрямованих взаємозалежностей між вивченими Ig свідчить про поєднання їх ефектів у реалізації протиінфекційного захисту організму. Значення інфекційного індексу прямо корелює із сироватковою концентрацією Ig E, що підкреслює значущість алергії як важливого сприяючого фактора у виникненні рекурентних респіраторних захворювань. Між сумарними сироватковими Ig та інтегра льним показником доліхостеномелії зафіксовано позитивний кореляційний зв’язок, сила якого зростала за умови виключення впливу окремих або кількох чинників, а саме віку дітей, індексу маси тіла та індексу Вервека.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7282
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри педіатрії післядипломної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Voloshin_ preschool_children.pdf798,68 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.