Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7277
Назва: Еритроцитарні та тромбоцитарні показники у дітей дошкільного віку з рекурентними респіраторними інфекціями
Автори: Волошин, О. М.
Марушко, Ю. В.
Савченко, І. І.
Кондратов, С. О.
Ключові слова: діти дошкільного віку
рекурентні респіраторні інфекції
еритроцитарні та тромбоцитарні параметри
недиференційована дисплазія сполучної тканини
Дата публікації: 2022
Видавництво: Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник української медичної стоматологічної академії
Бібліографічний опис: Волошин, О. М., et al. "ЕРИТРОЦИТАРНІ ТА ТРОМБОЦИТАРНІ ПОКАЗНИКИ У ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З РЕКУРЕНТНИМИ РЕСПІРАТОРНИМИ ІНФЕКЦІЯМИ." Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник української медичної стоматологічної академії 22.1 (77) (2022): 18-24.
Серія/номер: Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник української медичної стоматологічної академії;Том 22. Випуск 1 (77)
Короткий огляд (реферат): Анемія є водночас і однією із значущих причин частих гострих респіраторних інфекцій у ді тей дошкільного віку, і ускладненням цих інфекцій. При цьому вона досить часто супроводжується порушенням функціонування імунних механізмів. Крім того, натепер у дітей різного віку встановле не поєднання гострих респіраторних інфекцій з тромбоцитозом. Заслуговує уваги також наяв ність залежності між окремими показниками імунного статусу, захворюваністю на гострі респіра торні інфекції та ступенем експресії недиференційованої дисплазії сполучної тканини. Мета дослі дження полягала у вивченні еритроцитарних і тромбоцитарних показників у дітей дошкільного віку з різною частотою гострих респіраторних інфекцій в анамнезі та різним ступенем експресії окре мих проявів недиференційованої дисплазії сполучної тканини. Матеріали і методи. Здійснене об стеження 76 дітей (43 хлопчики і 33 дівчинки) віком 1-6 років, які перебували на стаціонарному ліку ванні з приводу наявності у них гострої респіраторної інфекції. У кожної дитини враховувалася низ ка еритроцитарних та тромбоцитарних показників, розраховувалися два показники рекурентності гострих респіраторних інфекцій (інфекційний індекс, індекс резистентності) та інтегральний по казник доліхостеномелії. Статистична обробка отриманого цифрового матеріалу здійснювалась за допомогою ліцензійної програми IBM SPSS Statistics 26. Результати. У дітей молодшої вікової групи порівняно зі старшими дітьми виявилися статистично нижчими такі показники, як концент рація гемоглобіну крові, середній вміст гемоглобіну в еритроциті, середній об’єм еритроцитів, кі лькість тромбоцитів, тромбоцитокрит, фактор мікроцитарної анемії та показник розподілу ге моглобіну за об’ємом еритроцитів (коефіцієнт варіації). Фактор мікроцитарної анемії виявився ни жчим за референтні значення у 40 (52,63 %) пацієнтів, а гіпохромія еритроцитів діагностувалася у 48 (63,16 %) клінічних випадках. Висновки. Вищі значення інфекційного індексу у дітей дошкільного віку виявляються на тлі нижчих значень середнього вмісту гемоглобіну в еритроцитах та серед нього об’єму еритроцитів. Фактор розподілу гемоглобіну за об’ємом еритроцитів (коефіцієнт ва ріації) та фактор мікроцитарної анемії у обстежених пацієнтів непрямим чином корелюють з інфе кційним індексом. Існує лінійна регресійна залежність інфекційного індексу від індексу анізоцитозу еритроцитів та середнього об’єму еритроцитів. Вивчені інтегральні показники частоти захворю ваності дітей на гострі респіраторні інфекції не мають статистично значущої кореляції з тром боцитарними параметрами та інтегральним показником доліхостеномелії.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7277
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри педіатрії післядипломної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
eritrotsitarni-ta-trombotsitarni-pokazniki-u-ditey-doshkilnogo-viku-z-rekurentnimi-respiratornimi-infektsiyami.pdf641,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.