Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7274
Назва: Забезпеченість вітаміном D та вплив його дефіциту на перебіг алергічних захворювань у дітей
Автори: Марушко, Ю. В.
Єсипова, С. І.
Гищак, Т. В.
Бойко, Н. С.
Ключові слова: вітамін D
діти
дефіцит
алергічні захворювання
Дата публікації: 2022
Видавництво: Сучасна педіатрія. Україна
Бібліографічний опис: Marushko YuV, Yesipova SI, Hyshchak TV, Boyko NS. (2022). Vitamin D sufficiency and the effect of its deficiency on the course of allergic diseases in children. Modern Pediatrics. Ukraine. 6(126): 101-108. doi 10.15574/SP.2022.126.101.
Серія/номер: Сучасна педіатрія. Україна;№6 (126)
Короткий огляд (реферат): Поширеність алергічної патології значно зростає як у дорослих, так і в дітей, водночас із цим проблема дефіциту вітаміну D зали шається досі актуальною. Слід зауважити, що в роботах останніх років виявлено тісний зв’язок між дефіцитом вітаміну D і розвитком алергічних захворювань у дітей. Окрім ролі в метаболізмі кісток і кальцію, недавні спостереження показали його можливу роль як іму номодулятора при алергічних захворюваннях. Це пов’язано з наявністю рецепторів вітаміну D в більшості клітин людського організму. Однією з найважливіших функцій вітаміну D є модулювання реакції імунної системи, як вродженої, так і адаптивної. Наразі немає єдиної думки про можливі механізми участі вітаміну D в патогенезі алергії. Вважається, що роль вітаміну D в патогенезі алергічних захворю вань зумовлена його регулюючою дією на імунну систему, участю в протимікробному захисті та забезпеченні бар’єрної функції шкіри та слизових. У зв’язку з цим значну увагу приділяють вивченню ролі вітаміну D в розвитку та перебігу алергічних захворювань у дітей. Мета — узагальнити дані наукових публікацій щодо біологічної ролі вітаміну D і впливу його дефіциту на перебіг алергічних захворю вань у дітей. Результати та висновки. У більшості наукових досліджень встановлено несприятливий вплив дефіциту вітаміну D на алергічний процес. Виявлено недостатній рівень 25(OH)D у сироватці крові у дітей з астмою, алергічним ринітом, атопічним дерматитом і харчо вою алергією. Рядом авторів виявлено зв’язок між статусом вітаміну D та ризиком розвитку і загострення або показниками тяжчого перебігу алергічного захворювання. Водночас іншими дослідниками заперечено такий зв’язок. Незважаючи на суперечливість даних літератури, можна зазначити вагому роль вітаміну D у розвитку і перебігу алергічних захворювань у дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/7274
ISSN: 2663-7553
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри педіатрії післядипломної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
267926-Article Text-618121-1-10-20221128.pdf390,38 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.