Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/4490
Назва: Вплив ларингофарингеального рефлюксу на імунне мікрооточення карцином гортані
Автори: Заболотний, Д. І.
Кізім, В. В.
Заболотна, Д. Д.
Кізім, Я. В.
Сулаєва, О. М.
Ключові слова: рак гортані; ларингофарингеальний рефлюкс; імунне мікрооточення пухлини; Т-лімфоцити; Т-регуляторні клітини.
Дата публікації: 2020
Короткий огляд (реферат): Метою нашого дослідження було оцінити зв’язок між наявністю ларингофарингеального рефлюксу (ЛФР) та кількістю Т-лімфоцитів при раку гортані (РГ). За результатами рН-моніторування 87 пацієнтів з пухлинами гортані були сформовані групи, що включали: РГ без ЛФР (1-ша група), РГ на фоні ЛФР (2-га група), пацієнти з доброякісними новоутвореннями гортані на фоні ЛФР (3-тя група). Імунне мікрооточення пухлин оцінювали імуногістохімічно з підрахуванням числа Т-лімфоцитів (СD3+), Т-цитотоксичних клітин (CD8+) і Т-регуляторних клітин (Treg; FOXP3+) у межах пухлини, в перитуморозній стромі та в інтактних зонах. У пацієнтів з РГ на фоні ЛФР спостерігалася вища інтенсивність запальної інфільтрації пухлини. ЛФР асоціювався з розвитком хронічного запалення і визначав зміни складу імунного мікрооточення карцином гортані. При цьому не встановлено статистично значущих розбіжностей між кількістю CD3+- і CD8+-клітин у пухлинах пацієнтів 1-ї та 2-ї груп. Проте за умов ЛФР значно підвищувалася кількість Treg-клітин у межах пухлини та інтактній слизовій оболонці гортані, що може визначати посилення імунної толерантності й впливати на ефективність протипухлинного імунітету, створюючи передумови для прогресування РГ.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/4490
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри оториноларингології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Fz-2020-4-12-19.pdf3,07 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.