Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/4423
Назва: Досвід надання стоматологічної допомоги в умовах військового стану
Автори: Канюра, О. А.
Біденко, Н. В.
Коленко, Ю. Г.
Філоненко, В. В.
Хрол, Н. С.
Шпак, Д. Ю.
Ключові слова: військовий стан, стоматологічний медичний центр, невідкладна допомога, військовослужбовці Збройних Сил України та бійці територіальної оборони.
Дата публікації: 2022
Видавництво: Досвід надання стоматологічної допомоги в умовах військового стану / О.А. Канюра, Н.В. Біденко, Ю.Г. Коленко, В.В. Філоненко, Н.С. Хрол, Д.Ю. Шпак // Сучасна стоматологія. - 2022. - № 3-4. - С. 38-44.
Короткий огляд (реферат): Актуальність. Військовий стан суттєво вплинув на надання медичної допомоги населенню України. Зважаючи, що стоматологічна допомога є одним з високоспеціалізованих її видів, події у країні в повному обсязі відобразились і на ній. Мета дослідження: узагальнити та проаналізувати досвід амбулаторного стоматологічного прийому пацієнтів в умовах стоматологічного медичного центру, що є структурним підрозділом університетської клініки НМУ ім. О.О. Богомольця, у період дії воєнного стану. Матеріали та методи. Проведено ретроспективний аналіз 4308 історій хвороби осіб, які звертались по стоматологічну допомогу у стоматологічний медичний центр (СМЦ) НМУ ім. О.О. Богомольця протягом двох місяців з моменту оголошення військового стану в Україні (28.02.22–30.04.22 рр.). Результати. Роботу СМЦ НМУ імені О.О. Богомольця було відновлено практично з перших днів оголошення військового стану в Україні. За період із 28.02 по 30.04.2022 р. співробітниками СМЦ прийнято 4308 пацієнтів, з них 1713 (39,8 %) – військовослужбовці Збройних Сил України та бійці територіальної оборони. Висновки. Досвід організації та проведення амбулаторного стоматологічного прийому в умовах військового стану, з одного боку, висвітлив проблеми стоматологічної допомоги військовим і військовозобов’язаним до початку повномасштабного вторгнення, а з іншого – дозволив розробити рекомендації про алгоритм роботи медичного закладу в екстремальних умовах. Ключові слова: військовий стан, стоматологічний медичний центр, невідкладна допомога, військовослужбовці Збройних Сил України та бійці територіальної оборони.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dentalexpert.com.ua/index.php/stomatology/article/view/475
http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/4423
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри терапевтичної стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
СтаттяКОЛЕНКО _СС_2022_№3-4.pdf104,53 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.