Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/4155
Назва: Застосування препаратів аргініну в комплексній терапії генералізованого пародонтиту
Автори: Борисенко, А. В.
Куваєв, О. С.
Кононова, О. В.
Ключові слова: генералізований пародонтит, фармакологічна композиція, аргінін.
Дата публікації: 2017
Видавництво: Застосування препаратів аргініну в комплексній терапії генералізованого пародонтиту / А. В. Борисенко, О. С. Куваєв, О. В. Кононова // Современная стоматология. - 2017. - № 1. - С. 36-39.
Короткий огляд (реферат): Актуальність. Захворювання пародонта є найбільш розповсюдженими хворобами людини. Проблема раціонального лікування генералізованого пародонтиту є актуальною. У комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту традиційно використовують різноманітні групи медикаментозних препаратів. На сьогодні привертає увагу роль оксиду азоту в розвитку різних патологічних процесів. Важливими ланками розвитку генералізованого пародонтиту є оксидативний стрес, порушення метаболізму оксиду азоту та гемомікроциркуляції. Усе це викликає необхідність корекції даних механізмів патогенезу генералізованого пародонтиту в його комплексному лікуванні. Із цією метою можна застосувати препарати аргініну, оскільки L-аргінін є джерелом утворення оксиду азоту. Мета: вивчення клінічної ефективності застосування запропонованої фармакологічної композиції з аргініном у комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту. Матеріали та методи. Клінічні дослідження проведені на групі з 20 хворих на генералізований пародонтит. Було проведене комплексне обстеження стану тканин пародонту пацієнтів до лікування та після нього. Для оцінки клінічної ефективності лікування використовували пробу Шиллєра-Пісарєва (1962), індекс ПМА за C. Parma (1961), гігієнічний індекс ФедороваВолодкіної (1978) та вакуумну пробу за Кулаженком (1961). Результати. У результаті проведеного дослідження було установлено, що включення запропонованої фармакологічної композиції в комплексну терапію хворих на генералізований пародонтит дозволяє більш ефективно пригнічувати дистрофічно-запальний процес у тканинах пародонту. Це підтверджує зниження індексу ПМА, збільшення часу утворення гематоми при проведенні вакуумної проби за Кулаженком, поліпшення рівня гігієни порожнини рота. Висновки. Застосування запропонованої фармакологічної композиції дозволяє підвищити ефективність лікування пацієнтів хворих на генералізований пародонтит. Ключові слова: генералізований пародонтит, фармакологічна композиція, аргінін.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/4155
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри терапевтичної стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ss_2017_1_9.pdf301,37 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.