Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/4129
Назва: Порівняльний аналіз грибів роду Candida у складі біотопів порожнини рота у хворих на цукровий діабет І типу
Автори: Мєдвєдєва, М. Б.
Ключові слова: цукровий діабет I типу, кандидоз, кандидоносійство, слизова оболонка порожнини рота.
Дата публікації: 2014
Видавництво: Порівняльний аналіз грибів роду Candida у складі біотопів порожнини рота у хворих на цукровий діабет І типу / М. Б. Мєдвєдєва // Современная стоматология. - 2014. - № 3. - С. 42-44.
Короткий огляд (реферат): Мета: виявлення грибів роду Candida у складі біотопів ротової порожнини, визначення їх видової приналежності та кількісна характеристика у хворих на цукровий діабет I типу у порвінянні із практично здоровими особами молодого віку. Методи. У роботі використані клінічні (обстеження 148 осіб), лабораторні (мікроскопія мазків-відбитків), мікробіологічні (виділення чистих культур, ідентифікації і встановлення їх топографічних особливостей), мікроскопічні та статистичні методи досліджень. Результати. Серед хворих на цукровий діабет у 58,33 % осіб діагностовано кандидоз порожнини рота (104–106 КУО) та у 6,25 % осіб виявлено кандидоносійство (103 КУО). У 41,4 % практично здорових осіб виявлено кандидоносійство. В обох групах С. albicans превалює серед ідентифікованих кандид в усіх досліджуваних біотопах ротової порожнини: у хворих на цукровий діабет I типу – 88,5 % та практично здорових осіб – 63,64 %. Найчастіше представники роду Candida в ротовій порожнині хворих на цукровий діабет І типу локалізуються на слизовій оболонці язика (69,2 %), щоки (61,5 %) та кута рота (46,2 %). У практично здорових осіб найбільшій рівень контамінації дріжджоподібними грибами виявлений на поверхнях композитних пломб контактних поверхонь зубів (27,85 %) та в біотопі зубосенного жолобка (24,05 %). Висновки: у хворих на цукровий діабет слизова оболонка ротової порожнини втрачає свої опірні властивості, має високий вміст цукру, вищу сухість і менший потенціал саліварного кліренсу, тому стає легкою мішенню для такої сапрофітної мікрофлори, як гриби роду Candida. Ключові слова: цукровий діабет I типу, кандидоз, кандидоносійство, слизова оболонка порожнини рота.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/4129
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри терапевтичної стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ss_2014_3_9.pdf104,63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.