Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/3858
Назва: Features of cephalometric parameters, which usually do not change during surgery and orthodontic interventions, in Ukrainian young men and women with orthognathic occlusion and different types and profiles of the face according to Schwarz A.M.
Автори: Cherkasova, O.
Babych, L.
Ключові слова: young men, young women, orthognathic occlusion, lateral teleroentgenography of the head, cephalometric parameters, types and profiles of the face according to Schwarz A.M.
Дата публікації: 2020
Видавництво: Reports of Morphology, Vol. 2 6, No3, Pages 37-45
Короткий огляд (реферат): ОСОБЛИВОСТІ ЦЕФАЛОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ, ЯКІ ЗАЗВИЧАЙ НЕ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПІД ЧАС ХІРУРГІЧНИХ ТА ОРТОДОНТИЧНИХ ВТРУЧАНЬ, В УКРАЇНСЬКИХ ЮНАКІВ І ДІВЧАТ З ОРТОГНАТИЧНИМ ПРИКУСОМ І РІЗНИМИ ТИПАМИ ТА ПРОФІЛЯМИ ОБЛИЧЧЯ ЗА SCHWARZ A.M. Прокопенко О.С., Беляєв Е.В., Дмітрієв М.О., Черкасова О.В., Скорук Р.В. За час існування рентгенологічного методу дослідження розроблені чисельні авторські методики цефалометричного дослідження та аналізу з застосуванням методу бокової телерентгенографії (методики Schwarz, Down's, Steiner, Tweed's, Harvold, Ricketts, McNamara, Jaraback, Burstone, Bjork тощо). Лікарі-стоматологи різних країн світу надають перевагу певним окремим методикам, кожна з яких має як свої переваги, так і окремі недоліки. Але досі не існує єдиної уніфікованої методики таких досліджень і постійно лікарі та дослідники намагаються їх удосконалити і отримати нові відомості щодо їх ефективності. Мета дослідження - встановлення цефалометричних телерентгенографічних показників і визначення їх особливостей в українських юнаків і дівчат із ортогнатичним прикусом в залежності від профілів і типів обличчя за Schwarz A.M. Проведено цефалометричне дослідження і аналіз бокових телерентгенограм голови у 49 юнаків та 76 дівчат із фізіологічним прикусом максимально наближеним до ортогнатичного (в подальшому ортогнатичний прикус), розділених на окремі групи досліджень за різними профілями і різними типами обличчя за Schwarz A.M. (по 3 групи різного профілю і по 3 групи різного типу обличчя для осіб кожної статі). Досліджували цефалометричні телерентгенографічні показники, які зазвичай не змінюються під час проведення хірургічних та ортодонтичних втручань. Статистичну математичну обробку результатів дослідження провели в ліцензійному пакеті "Statistica 6.0" з використанням непараметричних методів оцінки отриманих результатів. Встановлені чисельні достовірні та тенденції відмінностей за визначеними показниками між групами юнаків, або дівчат з різними профілями, або типами обличчя. Найбільше відмінностей, як у юнаків, так і у дівчат зафіксовано між показниками, визначеними за методиками цефалометрії за Schwarz A.M. та за Bjork A., а найменше - за методикою Ricketts R.M. Отримані результати свідчать про доцільність використання розподілу юнаків і дівчат на окремі групи за профілем і типом обличчя для дотримання персоналізованого принципу у морфологічній оцінці цефалометричних і гнатометричних показників бокових телерентгенограм. Ключові слова: юнаки, дівчата, ортогнатичний прикус, бокова телерентгенографія голови, цефалометричні показники, типи та профілі обличчя за Schwarz A.M.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/3858
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри терапевтичної стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
430-Article Text-832-1-10-20210310_Черкасова.pdf1,17 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.