Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/3586
Назва: Дельфінотерапія як провідний метод психореабілітації підлітків з легкими інтелектуальними порушеннями
Автори: Шипелік, Т. В.
Ключові слова: дельфінотерапія
оптимізація особистісного становлення
підлітки з легкими інтелектуальними порушеннями
корекційно-розвивальна програма
символи дельфінів
Дата публікації: 2019
Видавництво: Науковий вісник Херсонського державного університету.
Бібліографічний опис: Шипелік, Т. В. Я. (2019). DOLPHIN THERAPY AS THE LEADING METHOD OF PSYCHO-REHABILITATION OF TEENAGERS WITH MILD INTELLECTUAL DISORDERS. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «Психологічні науки», (3), 174-181.
Серія/номер: Серія «Психологічні науки»;Випуск 3
Короткий огляд (реферат): Мета статті – представити огляд дослідницької роботи в галузі дельфінотерапії та обґрунтувати її благотворний вплив на розвиток дітей з психоневрологічною патологією, а також представити резуль- тати власного дослідження щодо оптимізації особистісного становлення підлітків з інтелектуальни- ми порушеннями легкого ступеня віком 14–15 років за допомогою дельфінотерапії. На методологічній основі суб’єктно-буттєвого підходу проаналізовано особливості особистісного становлення підлітків зазначеної категорії, розроблена модель структури особистості, на основі якої підібраний і адаптований комплекс психодіагностичних методик. Базовим методом психокорекційної роботи обрана дельфіноте- рапія. Дельфінотерапія має потужний терапевтичний, гармонізуючий і розвиваючий потенціал, ство- рює психологічне благополуччя у людини, але не досить широко використовується в корекційних про- грамах через її нечисленні дослідження. Вибірка становила 254 респонденти: експериментальна група включала 150 підлітків з інтелектуальними порушеннями віком 14–15 років, контрольна – 104 старшо- класники зі збереженим інтелектом цієї ж вікової групи. Результати експериментального дослідження свідчать, що дельфінотерапія не тільки оптимізує особистісне становлення підлітків з інтелектуаль- ними порушеннями, але і сприяє поліпшенню їхньої соціально-психологічної адаптації. Розроблена трикомпонентна модель з оптимізації особистісного становлення, основою якої є дельфінотерапія. Як ефективний інструментарій дельфінотерапії в програмі були використані символи дельфінів: їхні обра- зи, голоси, казкові і міфічні герої, іграшки без безпосереднього спілкування підлітків з твариною-тера- певтом. Корекційно-розвивальна програма об’єднує різні види психологічної корекції для вирішення питань оптимізації особистісного розвитку підлітків такої категорії. Висновок: дельфінотерапія як основний складник корекційно-розвивальної програми сприяє гармоніза- ції особистісного становлення і поліпшенню соціально-психологічної адаптації підлітків з інтелектуаль- ними порушеннями легкого ступеня і має соціально-психологічне, психокорекційне і лікувальне значення.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/3586
ISSN: 2312-3206
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри педіатрії післядипломної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Шипелік 1.pdf423,3 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.