Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/3583
Назва: Імуногістохімічні показники деяких видів гормонів серед доброякісних пухлин слинних залоз
Автори: Маланчук, В. О.
Бродецький, І. С.
Кротевіч, М. С.
Ключові слова: пухлини слинних залоз, плеоморфна аденома, аденолімфома, імуногістохімічне дослідження, естроген, прогестерон.
Дата публікації: 2019
Короткий огляд (реферат): Імуногістохімічне дослідження (ІГХД) в діагностиці новоутворень слинних залоз (СЗ) залишається золотим стандартом остаточної верифікації пухлин поряд із патоморфологічним обстеженням резектату. Серед найвідоміших маркерів — різні типи вірусів папіломи людини, цитомегаловірус, вірус Епштейна — Барр, рецептори до гормонів прогестерону (PR), естрогену (ER), андрогену (AR), різні цитокератини для підтвердження малігнізації пухлин. Більшість останніх робіт, присвячених можливості впливу ендокринної регуляції на тканини пухлин СЗ, свідчить про наявність у них PR, ER, AR. Їх вміст у тканинах пухлин СЗ досить різноманітний залежно від певної географічної популяції населення. Мета — вивчення вмісту PR, ER у тканинах пухлин СЗ шляхом ІГХД. Об’єкт і методи дослідження. Гістологічне типування новоутворень СЗ проведено з використанням рутинного забарвлення гематоксиліном і еозином та ІГХД. Дослідження проведено на матеріалі ексцизійних біопсій СЗ (плеоморфних аденом та аденолімфом) у 32 пацієнтів. ІГХД проводили з моноклональним кролячим антитілом проти людини ER («Dako IS 151», Данія), з моноклональним мишачим антитілом проти людини PR («Dako IR068», Данія), з використанням системи детекції «EnVisionTM FLEX» («Dako», Данія). Для позитивного контролю використовували тканинні зразки з визначеною позитивною реактивністю, для негативного — проводили процедуру без застосування первинних антитіл. Результати. В усіх хворих із плеоморфними аденомами ураженню підлягала тільки привушна СЗ. Серед гормонів, наявних у тканинах пухлини привушної СЗ, у 3 (10,7%) — прогестерон, 2 (7,14%) — естроген. Серед аденолімфом СЗ домінував естроген — 3 (75%). Висновки. Серед доброякісних пухлин СЗ (плеоморфні аденоми й аденолімфоми) характерна експресія ER та PR. В усіх пацієнтів, в яких виявлені позитивні реакції на експресію ER та PR, новоутворення локалізувались у привушних СЗ.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/3583
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
український медичний часопис 2.pdf895,81 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.