Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/3524
Назва: Хронічне обструктивне захворювання легень та ішемічна хвороба серця: паралелі і перехрестя коморбідності
Автори: Ячник, А. І.
Свінціцький, А. С.
Шупер, С. В.
Ключові слова: хронічне обструктивне захворювання легень
ішемічна хвороба серця
коморбідність
Дата публікації: 2014
Бібліографічний опис: Ячник А.І., Свінціцький А.С., Шупер С.В. Хронічне обструктивне захворювання легень та ішемічна хвороба серця: паралелі і перехрестя коморбідності. Український пульмонологічний журнал. 2014. № 4. С. 38–42.
Короткий огляд (реферат): Проблема коморбідності двох найпоширеніших в Україні захворювань — хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) та ішемічної хвороби серця (ІХС) — є однією з найважливіших у клінічній медицині. У статті подано аналіз відомостей сучасної літератури про коморбідність ХОЗЛ та ІХС. Детально розглянуті питання поширеності, особливостей перебігу ІХС у хворих на ХОЗЛ, порушень геометрії серця. Виділено як загальні клінічні риси, які добре вивчені, так і клінічні та патогенетичні особливості, які досі вивчені недостатньо – стан імунної системи, деяких цитокінів, ейкозаноїдів та їх вплив на макро- та мікрореологію при поєднаному перебігу ХОЗЛ та ІХС. На підставі вирішення виділених проблем у вивченні асоціації ХОЗЛ та ІХС будуть визначені напрямки їхньої раціональної корекції.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/3524
ISSN: 2306-4927
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
УПЖ_2014_4_38-42.pdf367,12 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.