Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/2521
Назва: Вплив N-ацетилцистеїну та лозартану на модулювання цитопротекторної аутофагії в міокарді щурів при експериментальному цукровому діабеті 1 типу (за даними електронної мікроскопії)
Автори: Ситник, І. М.
Стеченко, Л. О.
Кривошеева, О. І.
Натрус, Л. В.
Хайтович, М. В.
Ключові слова: цукровий діабет 1 типу, стрептозотоцин, N-ацетилцистеїн, лозартан, кардіоміоцити, аутофагія.
Дата публікації: 2017
Видавництво: НМУ імені О.О.Богомольця, ТОВ "Видавництво "КІМ"
Короткий огляд (реферат): Мета роботи. Вивчити особливості аутофагїї за стрептозотоцин-індукованого ЦД 1 типу та її зміни при застосуванні різних фармакологічних схем N-ацетилцистеїну та лозартану. Матеріали та методи. Цукровий діабет 1 типу (ЦД1) моделювали введенням щурам стрептозотоцину (STZ) у дозі 50 мг/кг. Дослідні тварини були розподілені на 5 груп: контроль (група інтактних щурів); ЦД1 (група модельних тварин із STZ ЦД1, які отримували 0,9% фізіологічний розчин); NAC (група діабетичних щурів, які отримували N-ацетилцистеїн у дозі 1,5 г/кг per os); LOS (група діабетичних щурів, які отримували лозартан у дозі 20 мг/кг per os); NAC+LOS (група діабетичних тварин, які отримували комбінацію N-аце- тилцистеїну та лозартану). Матеріалом для електронномікроскопічних досліджень були ділянки міокарду лівого шлуночка серця. Результати. В кардіоміоцитах щурів із STZ ЦД1 встановлено структурні зміни метаболічного характеру (зміни у мітохондріях ендоплазматичній сітці, лізосомах та аутофагосомах). У дослідній групі NAC вста¬новлено ультраструктурні ознаки активації білоксинтетичних процесів в кардіоміоцитах направлених на новоутворення міофібрил на тлі гіпертрофії органел метаболічного плану; активувалися процеси ауто¬фагїї У групі LOS на ряду зі зменшенням кількості аутофагосом відмічалися більш суттєві ушкодження у енергетичному та скоротливому апараті кардіоміоцитів: деструкція мітохондрій, перескорочення міофіб¬рил та їх локальний лізис, білкова дистрофія, локальний парцеальний некроз цитоплазми кардіоміцитів. У групі NAC+LOS також значно зменшувалаясь кількість аутофагосом і відмічались дистрофічні зміни в кар¬діоміоцитах та порушення гемомікроциркуляторного русла. Висновки. За даними електронномікроскопічного дослідження, NAC виявив більшу ефективність у віднов¬ленні аутофаготичної цитопротекторної системи, що пояснюється його модулюючим впливом на мішень оксидативний стрес-аутофагія, що може стати новою терапевтичною стратегією у пошуку селектив¬них кардіопротекторних лікарських засобів для пацієнтів із діабетичною кардіоміопатією.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/2521
Розташовується у зібраннях:2017 УНММЖ №2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ВПЛИВ N-АЦЕТИЛЦИСТЕЇНУ ТА ЛОЗАРТАНУ НА МОДУЛЮВАННЯ.pdf5,09 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.