Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/2423
Назва: Роль співвідношення PLGF/SFLT-1 у прогнозуванні прееклампсії (огляд літератури)
Автори: Падченко, А. С.
Венцківська, І. Б.
Ключові слова: ангіогенез, ендотеліальна дисфункція, гіпертензія, плацентарний фактор росту (PlGF), прееклампсія, розчинна fms-подібна тирозинкіназа-1 (sFlt-1)
Дата публікації: січ-2019
Видавництво: НМУ імені О.О. Богомольця, ТОВ «Август Трейд»
Короткий огляд (реферат): Ендотеліальна судинна дисфункція є важливою ланкою патогенезу прееклампсії – патологічного стану, який займає провідне місце в структурі материнської захворюваності та смертності, перинатальної смертності та внутрішньоутробної затримки розвитку плода. В даний час оцінка стану судинного ендотелію під час вагітності– інформативний метод прогнозування розвитку даного захворювання. У статті підсумовані дані про значимість найбільш вивчених специфічних біохімічних маркерів ендотеліальної дисфункції, а саме: розчинної fms-подібної тирозинкінази-1 (sFlt-1) та плацентарного фактору росту (PlGF), у прогнозуванні та діагностиці прееклампсії. Оскільки етіопатогенез прееклампсії обумовлений розвитком ендотеліальної недостатності і порушенням формування судин в системі матір-плацента-плід, тому вибір в якості скринінгових тестів даних біомаркерів ангіогенезу виправданий з логічної точки зору. У жінок із патологічним перебігом гестаційного процесу в 92,5% випадків вже за кілька тижнів до появи перших клінічних симптомів спостерігається зниження концентрації PlGF та значне підвищення концентрації sFlt-1, що дає змогу визначити ризик гестозу задовго до появи його тяжких клінічних проявів та розробити оптимальну тактику ведення пацієнтів з даною патологією. В якості скринінгового показника ризику розвитку прееклампсії найбільш достовірне визначення співвідношення sFlt-l/PIGF, що відбиває зміну обох біомаркерів при прееклампсії більш виражено, ніж окреме визначення будь-якого з цих факторів. Дана тема є актуальною, оскільки поширеність прееклампсії за даними різних авторів варіює від 3 до 8% серед вагітних в розвинених країнах. В цілому до 10-15% материнських смертей пов'язані з прееклампсією і еклампсією.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/2423
Розташовується у зібраннях:2019 УНММЖ №1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Роль співвідношення PLGFSFLT-1.pdf689,98 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити
УНММЖ № 1, 2019.pdf673,47 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити
Зміст.pdf658,85 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.