Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/2060
Назва: Принцип солідарності у контексті доступу до лікарських засобів
Автори: Демченко, І. С.
Ключові слова: лікарські засоби
права людини
соціальна справедливість
солідарність
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Демченко І.С. Принцип солідарності у контексті доступу до лікарських засобів. Право і суспільство. 2020. №3 С. 3-10.
Короткий огляд (реферат): У даній статті досліджується принцип солідарності у контексті доступу до лікарських засобів. Принцип солідарності – соціальна цінність європейських країн та Європейського Союзу. Солідарність можливо визначити як певний принцип організації суспільства, в основі якого є об’єднання ресурсів і можливостей членів суспільства для досягнення спільних цілей, при цьому інтереси кожного із членів знаходяться у рівновазі з інтересами суспільства. Значення солідарності у системі охорони здоров’я полягає у тому, що кожна особа, в залежності від свого доходу, віддає його частину з метою допомоги особам, які це потребують. Незалежно від існуючої моделі фінансування системи охорони здоров’я (за рахунок податків чи страхових внесків). Дані внески (податкові або страхові) гарантують рівність доступу до послуг охорони здоров’я для кожного громадянина. Для реалізації принципу солідарності, ключову роль відіграє розподіл коштів серед осіб, які потребують допомоги, а не походження коштів на фінансування охорони здоров’я. Принцип солідарності пов’язаний з теоріями соціальної справедливості. Розглянуті основні положення егалітарного підходу, теорії Дж.Роулса та утилітарного підходу. Принцип солідарності може бути досліджений через ідеї позитивних зобов’язань держав, у тому числі – забезпеченні права на найвищий досяжний рівень здоров’я. Забезпечення основними лікарськими засобами виступає основним зобов’язанням держави та є складовою права на найвищий досяжний рівень здоров’я. У законодавстві України відсутнє закріплення принципу солідарності. Проте, принцип солідарності у контексті доступу до лікарських засобів реалізується в Україні через існуючі конституційні та законодавчі гарантії права громадян на медичну допомогу. Серед таких гарантій слід відмітити: систему безоплатного та пільгового забезпечення лікарськими засобами окремих категорій громадян, реімбурсацію лікарських засобів. З точки зору розглянутих теорій соціальної справедливості, в Україні більшою мірою реалізована теорія Дж. Роулса, що полягає у першочерговому забезпеченні інтересів найбідніших та нужденних громадян.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://pravoisuspilstvo.org.ua/archive/2020/3_2020/3.pdf
http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/2060
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри судової медицини та медичного права

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
DemchenkoPrintsypSolidarnostiUKontekstiDostupuDoLikarskihZasobiv.pdf313,24 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.