Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/1791
Назва: Оцінка стану кісткової тканини за показниками ультразвукової денситометрії у гендерному аспекті (дослідження СКЕЛЕТ)
Інші назви: Дослідження СКЕЛЕТ (Стан Кісткової тканини сЕред насеЛення України: Епідеміологічні Тенденції)
Автори: Барна, О. М.
Корост, Я. В.
Аліфер, О. О.
Головач, І. Ю.
Пехенько, В. С.
Дивнич, Є. Ю.
Лотушко, В. В.
Ключові слова: остеопороз
остеопенія
ультразвукова денситометрія
Дата публікації: кві-2018
Видавництво: Видавництво "Медікс груп"
Серія/номер: Ліки України;№3
Короткий огляд (реферат): Остеопороз – системне захворювання скелета, що характеризується зниженням кісткової маси і погіршенням якості кісткової тканини. Це призводить до крихкості кісток і підвищеного ризику переломів. Існують гендерні відмінності в швидкості розвитку та вираженості остеопорозу. У чоловіків кісткове ремо- делювання розвивається менш інтенсивно в зв'язку з відсутністю різкого, порівняно з жінками, зниження рівня статевих гормонів, що є причиною постменопаузального остеопорозу. Втрата кісткової маси у чоловіків відбувається лінійно і поступово впродовж десятиліть. Метою проведення дослідження СКЕЛЕТ (Стан Кісткової тканини сЕред насеЛення України: Епідеміологічні Тенденції) було оцінити стан кісткової тканини у населення України і порівняти показники в різних регіонах залежно від статевого аспекту. Матеріали і методи. Дослідження СКЕЛЕТ ґрунтувалося на обстеженні населення у великих містах України – Києві, Харкові, Одесі, Львові. Всього денситометричне обстеження пройшли 986 людей, з них 84,6 % – жінки, середній вік усіх обстежених складав 49,2±15,32 років. Результати. Нормальні показники МЩКТ мали 45,54 %, обстежених жінок чотирьох міст України (Київ, Одеса, Львів, Харків), остеопенію було виявлено у 47,43 % і остеопороз – у 7,03 % обстежених незалеж- но від віку. Найбільша частота остеопорозу була виявлена у жінок м. Київ. Висновки. Корисним інструментом скринінгу остеопорозу є ультразвукова денситометрія. В дослі- дженні СКЕЛЕТ, яке охоплювало населення різних міст України, найвищий рівень ризику переломів кісток виявлено у жінок м. Київ.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/1791
ISSN: 1997-9894
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри загальної практики (сімейної медицини)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Barna Golovach Pogrebniak Korost ЛУ_3_2017.pdf268,1 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.