Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/1743
Назва: Тричі-негативний рак молочної залози: молекулярно-генетичні особливості та прогностичні фактори (огляд літератури та аналіз власних даних)
Автори: Захарцева, Л. М.
Яновицька, М. О.
Голобородько, О. К.
Шатрова, К. М.
Ключові слова: тричі-негативний рак молочної залози
базальноподібний рак молочної залози
BRCA-1 мутація
прогностичні фактори раку молочної залози
Дата публікації: лип-2018
Видавництво: Art of medicine
Короткий огляд (реферат): Група тричі-негативних карцином мо- лочної залози, що не мають рецепторів до естрогену, прогестерону та ампліфікації HER2\neu, становить приб- лизно 10-15% від усіх карцином молочної залози і має найгірші показники виживаності. Ця група є гетероген- ною за своїми морфологічними та молекулярними харак- теристиками, тому виділення підгруп тричі-негативних карцином за додатковими молекулярно-біологічними характеристиками є необхідним. Це дозволить індивідуа- лізувати лікування та знайти додаткові прогностичні фактори. Було проведено багато спроб класифікації три- чі-негативних карцином різними групами дослідників. Єдиної класифікації на сьогодні не створено. Проте за- вдяки генетичним дослідженням було виділено базаль- ноподібний підтип, люмінальний андроген-позитивний варіант, які можуть давати додаткову інформацію щодо прогнозу або лікування. Можливим і доцільним також є визначення цих підгруп за допомогою сурогатних імуно- гістохімічних панелей. Тричі-негативні карциноми молочної залози ча- сто асоційовані з порушенням експресії білка BRCA-1, діагностика якого також дає нові опції для лікування. Серед інших прогностичних факторів, що вивчаються, можна зазначити PD-L1 (дані щодо нього залишаються суперечливими), топоізомеразу Ⅱα. (TOP2A), роль якої доведена у встановленні чутливості до неоад’ювантної терапії, та ген-супресор пухлин p53, мутація якого коре- лює з нижчими показниками загальної та безрецидивної виживаності. Подальші дослідження для класифікації підгрупи тричі-негативних карцином з метою індивідуа- лізації лікування необхідні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/1743
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри патологічної анатомії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Тричі-негативний рак молочної залози.pdf442,97 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.