Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/12142
Назва: Удосконалення забезпечення хворих на серцево-судинні захворювання лікарськими засобами рослинного походження
Автори: Саханда, І. В.
Ключові слова: Лікарські засоби рослинного походження, фармацевтичне забезпечення, маркетингові дослідження, серцево-судинні захворювання, фармацевтична допомога, фармакоекономічні дослідження, визначення потреби, експертна оцінка, серцево-судинна система, аптека кардіологічного профілю, фармакотерапія.
Дата публікації: 2019
Короткий огляд (реферат): Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук за спеціальністю 15.00.01 – технологія ліків, організація фармацевтичної справи та судова фармація. – Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика МОЗ України, Київ, 2019. Дисертаційна робота присвячена удосконаленню забезпечення населення лікарськими засобами (ЛЗ) рослинного походження при серцево-судинних захворюваннях (ССЗ) і маркетинговим дослідженням ринку ЛЗ рослинного походження, які сприяють вдосконаленню фармацевтичного забезпечення хворих шляхом оптимізації підходів взаємодії, рівня споживання ЛЗ рослинного походження, аналізу фармакотерапевтичних схем профілактики, лікування і реабілітації та оцінки рівня інвалідизації, які були покладені в основу розроблених методичних рекомендацій. Проведено аналіз присутності ЛЗ рослинного походження на фармацевтичному ринку за окремими найменуваннями кожної рослини і розраховані коефіцієнти повноти і глибини асортименту. Встановлено, що сучасний споживач ЛЗ рослинного походження – це жінка, мешканка міста, віком від 55 років і вище, має вищу освіту, з рівнем доходу від 3,0 до 6,0 тис. грн. Вивчено мотивації споживачів при виборі ЛЗ рослинного походження для фармакотерапії захворювань серцево-судинної системи: доступна ціна (92,6 %), терапевтична ефективність (80,7 %) і мінімум побічних реакцій (41,3 %). За даними контент-аналізу історій хвороби та амбулаторних карт хворих на ССЗ Інституту кардіології ім. М. Д. Стражеска встановлено, що в умовах стаціонару хворим для фармакотерапії серцево-судинних захворювань призначаються 30 найменувань ЛЗ, на амбулаторному етапі 52 торгових найменування ЛЗ. На прикладі гіпертонічної хвороби проведено розрахунок потреби стаціонару Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова в ЛЗ рослинного походження за період 2019-2021 рр. У вартісних показниках прогноз потреби у ЛЗ рослинного походження складає 230854,95 грн. в 2019 році, 242820,62 грн. складе в 2020 р. і 255406,00 грн. – у 2021 р. Для проведення досліджень була залучена група експертів лікарів-кардіологів, які оцінювали ЛЗ рослинного походження для фармакотерапії ССЗ. Встановлені ЛЗ рослинного походження, що часто призначаються і високо оцінюються експертами. На думку експертів-лікарів (59,1 %), майбутнє фармакотерапії ССЗ полягає в одночасному застосуванні ЛЗ синтетичного і рослинного походження. Розроблено модель функціонування спеціалізованої аптеки кардіологічного профілю. Розроблено та апробовано інформаційно-пошукову систему «Гіпертонічна хвороба та супутні патологічні стани серцево-судинної системи (Herbacor)», яка містить інформацію для лікарів, працівників аптек та споживачів про кардіологічні ЛЗ, їх застосування, склад, побічні реакції. На вимогу пацієнта видається інформація про місцезнаходження аптек, де присутній лікарський засіб.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/12142
ISSN: УДК 615.322:658.6:616.1-085
Розташовується у зібраннях:Автореферати дисертацій кафедри організації та економіки фармації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Автореферат дисертаційної роботи Саханди Іванни Василівни.pdf1,46 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.