Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/1197
Назва: Молекулярно-генетичні аспекти та роль гомоцистеїну у патоґенезі ішемічного інсульту у осіб молодого віку (огляд літератури)
Інші назви: Молекулярно-генетические аспекты и роль гомоцистеина в патогенезе ишемического инсульта у лиц молодого возраста
Molecular genetic aspects and the role of homocysteine in the pathogenesis of ischemic stroke in young people (review of literature)
Автори: Мяловицька, О. А.
Небор, Я. Я.
Ключові слова: ішемічний інсульт
метіонін синтаза
молодий вік
гіпергомоцистеїнемія
генетичний поліморфізм
метилентетрагідрофолатредуктаза
Дата публікації: 2018
Видавництво: Український вісник психоневрології
Бібліографічний опис: УДК 616.831-005.1-053.7-575.191
Серія/номер: Том 26, випуск 4 (97), С.16-19;
Короткий огляд (реферат): Протягом останніх трьох десятиліть опубліковано велику кількість досліджень щодо частоти інсульту у осіб молодого віку. Результати цих досліджень були досить різноманітними з погляду методології та етнічності. Як показав аналіз літературних джерел, етіологія ішемічного інсульту у людей молодого віку різноманітна і залежить від віку пацієнтів та географічного регіону. У статті розглянуто особливості етіопатоґенезу і діагностики ішемічного інсульту у осіб молодого віку. Проблема цереброваскулярних захворювань залишається однією з найактуальніших в сучасній клінічній медицині. Мозковий інсульт належить до найважчих форм цереброваскулярних захворювань і є основним чинником, що спричиняє смертність та інвалідизацію населення. Проведений аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури свідчить про те, що гіпергомоцистеїнемія є важливим фактором, що впливає на виникнення і перебіг ішемічного інсульту у осіб молодого віку. Ішемічний інсульт в молодому віці є гетерогенним захворюванням, проте серед численних факторів ризику важливу роль відіграє поліморфізм генів, що кодують метилентетрагідрофолатредуктазу (C677T та A1298C гену MTHFR) та метіонін синтазу (A2756G гену MTR), які мають провідне значення у метабо- лізмі гомоцистеїну. Наведені дані вказують на доцільність включення генетичного обстеження у стандартний діагностичний алгоритм ведення ішемічного інсульту у осіб молодого віку, що дозволить оптимізувати методи діагностики і розробити засоби профілактики повторних випадків захворювання.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/1197
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри неврології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Mialovytska.pdf339,22 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.