Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/1167
Назва: Мішені паратиреоїдного гормону - кісткова тканина, нирки і кишечник
Автори: Никула, Т. Д.
Бондур, В. В.
Мойсеєнко, В. О.
Ключові слова: паратиреоїдний гормон, мінерально-кісткова хвороба, хронічна хвороба нирок, кальціємія, фосфатемія, лікування.
Дата публікації: 2018
Короткий огляд (реферат): Вступ. У рекомендаціях KDIGO (2017) особливу увагу відведено проблемі і осо- бливостям ведення пацієнтів з мінерально-кістковою хворобою (МКХ) на тлі хронічної хвороби нирок (ХХН) у вигляді концепції єдиного захворювання ХХН- МКХ. Мета. Розглянути взаємозв’язки динамічної рівноваги паратиреоїдного гормону та стану кісткової тканини, нирок і кишечника у хворих на хронічну хворобу нирок. Матеріал і методи. Огляд сучасних та зарубіжних літературних джерел; методики – опис, аналіз, реферування. Результати. Патогенез розвитку і прогресування ураження нирок тісно пов’язаний з розвитком гіперфосфате- мії, зниженням синтезу активної форми вітаміну D (кальцитріолу), зниженням всмоктування кальцію в кишечнику, гіпокальціємією, гіперпродукцією паратгор- мона паращитоподібними залозами, внаслідок чого виникає вторинний гіперпа- ратиреоз, який є основним етіологічним і патогенетичним фактором розвитку і перебігу мінерально-кісткової хвороби при хронічній хворобі нирок. Сьогод- ні дискутується доцільність давньої практики призначення кальцію фосфату в низьких дозах пацієнтам з хронічною хворобою нирок. Висновки. У пацієнтів з ХХН мають місце порушення мінерального гомеостазу. В якості першої лінії лікування рекомендовані препарати, які не містять кальцій, і спрямовані на зни- ження рівня фосфатів у пацієнтів з ХХН.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/1167
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри фармакології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
parath.pdf503,27 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.