Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/1132
Назва: Діагностика та лікування вродженого звиху стегна та дисплазії кульшового суглобу у дітей
Автори: Левицький, А. Ф.
Головатюк, Д. В.
Карабенюк, О. В.
Вітязь, В. М.
Ключові слова: дисплазія кульшових суглобів, вроджений звих стегна, діти
Дата публікації: 2019
Видавництво: Група компаній МедЕксперт
Бібліографічний опис: дисплазія кульшових суглобів, діти
Серія/номер: ;1
Короткий огляд (реферат): Дисплазія кульшового суглобу та вроджений звих стегна обумовлені внутрішньоутробним порушенням розвитку плоду та залежить від багатьох ендогенних та екзогенних факторів, таких як спадковість, стать, вплив жіночіх статевих гормонів, а також вплив гормону релаксину. На процес формування кульшових суглобів впливають і механічні фактори, що обмежують рухи плоду та перешкоджають його нормальному розташуванню впорожнині матки (тазова, ніжна або поперечна передлога, багатоплідна вагітність, аномалії та захворювання матки (дворога матка, сідлоподібна матка, пухлини матки), деформації кісток тазу різного генезу, маловоддя та багатоводдя. Окремою патологію виділяють тератогенний звих стегна. При клінічному обстеженні визначаються наступні клінічні симптоми, що є характериними для дисплазії кульшового суглобу та вродженого звиху стегна: симптом Іоахімсталя, Маркса-Ортолані, Барлоу, Пельтесона, Дюпіетрена, Дюшена-Тределенбурга, асиметрія шкірних складок, вкорочення кінцівки на боці ураження. Діагноз повинен бути підтверджений результатами сонографії (у віці до 5 міс.) або рентегенографії (у віці старше 5 міс.). Максимально ранній початок лікування забзпечує ефективність консервативного лікування. Консервативне лікування включає ЛФК, масаж, застосування різних пристроїв, що відводять (профілактичні штанці, стремена Павліка, шина Кошлі, подушка Фрейки, апарат за типом Гневковського), витяжіня «over head», закрите вправлення звиху стегна під наркозом. Показаннями до оперативного лікування вродженого звиху стегна є: відсутність можливості закритого вправлення звиху стегна (високий звих, значний ступінь антеторсії та вальгусної деформації шийки стегна, значний ступінь недорозвинення вертлюгової западини; релюксація після закритого вправлення звиху стегна; діагностування вродженого звиху у віці старше 2 років. Застосовують наступні типи оперативних втручань:відкрите вправлення звиху стегна; відкрите вправлення звиху стегна з пластикою верлюгової западини (операції за Солтером, Пембертоном, Хіарі, подвійна остеотомія кісток тазу, потрійна остеотомія кісток тазу) та реконструкцією проксимального відділу стегна; паліативні операції. Пацієнт з дисплазією кульшових суглобів та вродженим звихом стегна спостерігається ортопедом до завершення періоду росту.
Опис: Стаття присвячена питанню діагностики та лікування дисплазії кульшових суглобів та вродженого звиху стегна у дітей.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/1132
ISSN: 2304-0041
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри дитячої хірургії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
PS_01_2019_web (1)_page-0001.pdf2,45 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.