Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/12816
Назва: Випадок виявлення патології стравоходу методом динамічної езофагогастросцинтиграфії
Інші назви: A case of detection of esophageal pathology by dynamic esophagogastroscintigraphy
Автори: Лазар, Є.
Мазур, А.
Миронова, О.
Романенко, Г.
Ключові слова: езофагоскопія, лімфоматоїдний гранулематоз, радіоізотопне сканування, радіофармпрепарат, шлунково-кишкова система.
Дата публікації: 2024
Видавництво: Ukrainian Scientific Medical Youth Journal Issue 3 (149), 2024
Короткий огляд (реферат): Останнім часом дедалі ширше в діагностичну практику впроваджується радіонуклідна сцинтиграфія шлунково-кишкового тракту, яка дозволяє окрім якісних отримувати і кількісні параметри при різній його патології. В розвинених країнах динамічна езофагогастросцинтиграфія вважається «золотим стандартом» для виявлення функціональних порушень верхніх відділів травного тракту, які неможливо отримати іншими променевими методами. Незначне променеве навантаження порівняно з рентгенологічними методами і неінвазивність дозволяє проводити це дослідження пацієнтам з будь-якою патологією верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Однак, на сьогоднішній день радіонуклідне дослідження верхніх його відділів є малодоступним методом в Україні, що пов’язано з дефіцитом спеціальної апаратури, радіофармпрепаратів та відповідних фахівців, здатних правильно інтерпретувати отримані результати. Враховуючи клінічні прояви та скарги пацієнтки К., 25 років, в радіологічному відділенні київської міської клінічної лікарні №18, яке розташоване на базі кафедри радіології та радіаційної медицини НМУ імені О.О. Богомольця була виконана динамічна езофагогастросцинтиграфія. Попередні інструментальні чи променеві методи дослідження пацієнтка не проходила. За результатами дослідження були виявлені зміни на сцинтиграфічному зображенні органу, а саме: відхилення стравоходу ліворуч на межі верхньої і середньої третини, звуження його в цій ділянці, затримка радіофармпрепарату в верхній частині. Спостерігались і кількісні зміни при комп’ютерній обробці результатів: збільшення езофагеального транзитного часу майже в 3 рази, зменшення кліренсу стравоходу і швидкості проходження препарату по ньому. З боку шлунку спостерігалась затримка надходження радіофармпрепарату до нього, а також із нього в кишківник. Враховуючи отримані результати для визначення причини вказаних змін, пацієнтку було направлено на дообстеження: фіброезофагоскопію, в результаті якої виявлена компресійна деформація середньої третини стравоходу, гастропатія еритематозна та дискінезія дванадцятипалої кишки; мультиспіральну комп’ютерну томографію органів грудної порожнини з контрастуванням ультравістом, в результаті якої було виявлене об’ємне утворення заднього середостіння, деструкція Th3, збільшення розмірів внутрішньогрудних лімфатичних вузлів; лабораторне дослідження крові, при якому встановлені нейтрофілія, еозинофілія, лімфоцитопенія, тромбоцитопенія, нормоцитарна анемія, підвищення активності ЛДГ і лужної фосфатази, підвищення ШОЕ, гіпергаммаглобулінемія та зниження рівня альбуміну; трепанобіопсія кісткового мозку з виявленням лімфоїдних клітин. В результаті дообстеження пацієнтці був встановлений діагноз класичної форми лімфоми Ходжкіна – лімфогрануломатоз ІІ  стадії.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.librarynmu.com/handle/123456789/12816
ISSN: UDC: 616.329-072.1:57.088.6 https://doi.org/10.32345/USMYJ.1(149).2024.19-29
Розташовується у зібраннях:2024 УНММЖ №3



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.